pondelok 17. augusta 2015

Prečo by sme na obed nemali vynechať polievku?

   V našich končinách má konzumácia polievky na obed viac ako storočnú tradíciu. Vyzerá to možno tak, že je to sila zvyku. Ten zvyk však nie je len železná košeľa, ale má aj svoje racionálne jadro.
   Dobrá chutná polievka má pre náš organizmus niekoľko pozitívnych vlastností. Po jej konzumácií sa začnú vylučovať tráviace šťavy a žalúdková kyselina, čím sa pripraví hladný žalúdok na ďalší chod, ktorý pozostáva obyčajne z tuhej, ťažšie stráviteľnej potravy. Ak sa táto potrava v žalúdku zmieša s polievkou, trávenie prebieha oveľa pokojnejšie a paradoxne kratšie, ako keby sme mali obed bez polievky. Je to preto, že žalúdok sa polievkou už čiastočne zasýtil, a preto druhý chod nemusí byť taký objemný ako bez polievky.
   Ak teda chcete chudnúť alebo si aspoň udržať líniu, polievku by ste zo svojho jedálneho lístka rozhodne nemali vynechávať a ak, tak určite nie natrvalo. Podobne by ste však nemali kompletný obed nahrádzať iba polievkou, čo je zase druhý extrém. Po samotnej polievke vyhladnete pomerne rýchlo a o dve-tri hodiny sa vám žiada jesť znova. 
   Dobrá polievka je pre svoj bohatý zdroj vitamínov a minerálov len ťažko nahraditeľná, často ich obsahuje viac ako tzv. druhý chod, kde sú väčšinou viac zastúpené bielkoviny alebo tuky. Polievka by sa nemala konzumovať ani príliš teplá, ale ani vychladnutá. Mala by byť primerane dochutená, nie príliš pikantná, hoci malé množstvo koreninových prísad v nej určite nie je na škodu, najmä ak plánujeme konzumovať mastnejší alebo ťažšie stráviteľný druhý chod. Pri dochucovaní je lepšie uprednostniť klasickú soľ alebo dochucovadlá bez obsahu glutamanu sodného. Ten nie je vhodný predovšetkým pre deti. Ak je polievka príliš pikantná, presolená, horúca alebo studená, potom určite nesplní účel, na ktorý je určená. Horúca a príliš pikantná polievka poškodzuje sliznicu najmä horného tráviaceho traktu, čo môže viesť pri častej konzumácií až k zápalom pažeráka alebo vredom, ktoré sa prejavujú podobne ako tzv. peptické vredy, teda bolesťou za hrudnou kosťou alebo pálením v hornej časti brucha.
   Ak Canfield a Hansen nazvali svoje literárne dielo "Slepačia polievka pre dušu", úlohu polievky v našom stravovacom režime lepšie ani vystihnúť nemohli. Hoci ich dielo nie je o kuchárskom umení, znamená pre dušu asi toľko ako polievka pre naše telo. A k tomu viac asi niet čo dodať.

(písané pre blog.sme.sk v r. 2006)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára