piatok 14. augusta 2015

Maďarská pop - scéna rokov 1974 - 1989 (časť IV. - PIRAMIS)

   Na Slovensko sa chystá v týchto dňoch ďalšia legenda maďarskej pop-scény rokov 70-tych a 80-tych, skupina Piramis.
   Skupinu založil v januári 1975 jej basgitarista Som Lajos, ktorý po účasti na zahraničnom koncerte Black Sabbath dostal nápad založiť si rockovú skupinu podobného zamerania. Hoci už predtým účinkoval v skupinách Tűzkerék a Taurusz, svoje predstavy o vlastnej tvorbe a na nej postavenom koncertnom programe naplno rozvinul až v skupine Piramis. Zo skupiny Non-Stop na spoluprácu prehovoril bubeníka (Köves Miklós), ktorý svoju hudobnú kariéru začínal už v stredoškolských laviciach.  V roku 1973 sa stretol so Somom a už vtedy v nich dozrievala myšlienka, založiť si spoločnú kapelu. V rokoch 1973-1975 už totiž spolu hrávali v nemeckých a švajčiarskych kluboch. Tam si budovali materiálne zázemie na vznik novej skupiny. Gallai Péter, ďalší člen skupiny sa motal okolo hudby od detstva. Na klavíri začal hrávať ako šesťročný, avšak k tvrdému rocku sa dostal až postupne. Osem rokov hrával iba klasiku. Náhoda chcela, že na jednej párty sa stretol s vyššie uvedenými dvomi pánmi, ktorí sa práve vrátili zo zahraničia a hľadali vhodné typy pre svoju novo sa formujúcu rockovú kapelu. Dlho neváhal a prijal ich ponuku. Prežil v kapele celé obdobie jej existencie ako hráč na klávesové nástroje. Sólový gitarista Závodi János tiež pôvodne hrával v skupine Non-Stop. Podobne ako Köves Miklós, aj on sa už v časoch pôsobenia v tejto skupine poznal so Somom, takže po jeho návrate zahraničného pôsobenia bol k založeniu novej superskupiny na maďarskej pop-scéne už len krôčik. Ozajstné úspechy však skupina začala žať až koncom roka 1975, kedy sa v októbri ku nej pridal Révész Sándor zo skupiny Generál a zároveň sa stal sólovým spevákom a tvárou, či lepšie povedané hlasom skupiny.  Jeho „trojcéčkové" vokály urobili zo skupiny Piramis nenapodobiteľnú legendu maďarskej pop-scény tých čias. Keď  začiatkom osemdesiatych rokov Révész skupinu Piramis opustil,  s jej zdanlivo nehynúcou slávou to išlo rapídne dole vodou a v roku 1982 sa definitívne rozpadla. Nezabudnuteľné sú hity v jeho podaní  napr. A becsület, rockovka, ktorá miestami silno pripomína „deep-purplovku"  Highway  Star, či hity z druhého albumu Piramis (Szabadnak születtem alebo Ha volna két életem alebo baladický megathit Szálj fel magasra.
   Skupina počas svojej existencie do roku 1982 vydala päť radových albumov. Po jej rozpade sa jej členovia väčšinou vydali na sólovú dráhu, hoci niektorí aj potom spolu občas hrávali na svojich sólových projektoch. S Révészom spolupracovali na jeho albume v roku 1993 aj Závodi János a Gallai Péter.
   Hoci skupina mala oslavovať tridsiate výročie vzniku už vlani, oslavy sa posunuli na tento rok, kedy sa po celom Maďarsku konali koncerty skupiny. Jeden z koncertov skupina odohrá na Slovensku,  dňa 14. decembra 2006 o 19:00 h. aj v športovej hale Milenium v Nových Zámkoch.
   Napriek tomu, že v nedávno odvysielanom dokumente na maďarskej komerčnej stanici RTL-klub už bolo na členoch skupiny vidno stopy času i ich doterajšieho spôsobu života, jej slovenskí fanúšikovia sa iste majú na čo tešiť.
   Tým, ktorí sa na tento koncert nedostanú, odporúčam ich výberovku Best of, ktorá vyšla nedávno vo vydavateľstve Hungaroton a obsahuje všetky ich známe hity. Dostať ju aj na Slovensku v dobrých CD predajniach.   

Informačné zdroje:

Domovská stránka skupiny Piramis

„Képes Rock Enciklopédia A-tol Z-ig", Zeneműkiadó Vállalat, 1987.

a archív autora

Aktualizované 15.mája 2010-vzhľadom na personálne zmeny v skupine a iné práva bola stránka piramis.hu premenovaná na piramisplusz.hu)

(písané pre blog.sme.sk v roku 2006)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára