utorok 11. augusta 2015

Maďarská pop - scéna rokov 1974 –1989 (časť I. – sedemdesiate roky)


   Keď som pred časom začul vo svojom obľúbenom stredoslovenskom rockovom rádiu známu maďarskú skupinu, myslel som si, že sa mi sníva. Odvtedy som ju tam počul ešte opakovane, dokonca si ju v programe na želanie vyžiadal Slovák, ktorý svoje želanie iba popísal moderátorovi, pretože nevedel, ako sa tá kapela volá. Ten pohotovo pustil známy hit skupiny OMEGA "Gyöngyhajú lány" (Perlovlasé dievča), ktorú pred pár rokmi prebrala do svojho repertoáru aj svetoznáma nemecká skupina Scorpions.
   Hudobníci, a vôbec umelci to v časoch socializmu nemali ľahké. O slobodnej tvorbe nemohlo byť ani reči. Je preto skutočne obdivuhodné koľko kvalitných interpretov sa v tom čase zrodilo na maďarskej pop - scéne. Trúfam si povedať, že maďarskí speváci a skupiny boli v tom čase jednými z najprogresívnejších v celej strednej a východnej Európe.
   O maďarskú muziku som sa začal trocha viac zaujímať od decembra 1974, kedy som dostal svoj prvý magnetofón. Táto vášeň ma drží dodnes. Hoci som mal veľa možností založiť si na tie časy kvalitný hudobný archív aj z maďarskej hudby, doteraz ľutujem, že som si ho vtedy neurobil. Niektorým skladbám a ich interpretom z toho obdobia, prichádzam na chuť až dnes.
   Sedemdesiate roky boli obdobím, kedy už bola pomerne slávna doterajšia stálica maďarskej hudobnej scény, skupina OMEGA. Je to neuveriteľné, ale vznikla v roku 1962 a stala sa vzorom pre ďalšie, vtedy vznikajúce maďarské kapely. Tejto megalegende nielen maďarskej rockovej scény sa budem venovať neskôr v samostatnom článku.
   Tí, ktorí trocha ovládate muziku 70-tych rokov, iste poznáte anglickú autorskú dvojicu Chinn - Chapman. Títo dvaja páni boli priam továrňou na hity takých interpretov ako Sweet, Mud, Smokie, Blondie, Suzy Quatro a iných.
   Maďarsko malo v tomto období šťastie na podobné skladateľsko-interpretačné tandemy. Jedným z nich boli aj Adamis Anna a Presser Gábor. Ten do roku 1971 hral práve v Omege a k jeho odchodu sa viaže príhoda, ktorá Omegu takmer pripravila o existenciu. Nikto s nimi po odchode Pressera nechcel spolupracovať na nahrávaní ďalších platní. Ale ako sa ukázalo, už aj vtedy platilo ono známe "čo ťa nezabije, to ťa posilní" a trvdohlavosť Omegy bola na tú dobu taká bezhraničná, že to vyústilo až do založenia vlastného nahrávacieho štúdia, ktorého šéfom sa nestal nikto iný ako vedúca osobnosť a zakladateľ Omegy, Kóbor János. Začínali síce skromne, v požičanom autobuse, ktorý prebudovali na tieto potreby, ale od 80-tych rokov už Omega nahrávala albumy výlučne vo vlastnom štúdiu. Vtedy sa už v Maďarsku dalo legálne podnikať a tak im v tom zdanlivo nič nebránilo.
   Ďalšou známou skladateľsko – interpretačnou dvojicou boli v tom čase Szörényi Levente – Bródy János. Začínali spolu v skupine Fonográf , hoci Bródy mal už svoje ostrohy vybrúsené v skupine Illés. Práve táto dvojica napísala maďarskú rockovú operu István a király! (Kráľ Štefan), ktorá sa v tom čase stala v Maďarsku diamantovou platňou, za pol milióna predaných hudobných nosičov. Po odchode z Omegy si Presser Gábor založil vlastnú, nie menej populárnu skupinu Locomotiv GT, ktorej dvornou textárkou sa stala už spomínaná Adamis Anna. V skupine pôsobili takí skvelí muzikanti ako Frenreisz Károly (ten neskôr prešiel do obnovenej skupiny Skorpió, či Révész Sándor (vynikol svojimi vysokými vokálmi v skupine Piramis, ktorá bola typickou predstaviteľkou maďarského tvrdého rocku 80-tych rokov, takže o nej až neskôr).
   V druhej polovici 70-tych rokov začínal svoju kariéru aj Máté Péter. Jeho megahit Elmegyek (Odchádzam), prebrala do svojho repertoáru a pod názvom Nicolas celosvetovo prezentovala vtedajšia veľká francúzska spevácka hviezda Sylvie Vartan. Jej pôvodný interpret tragicky zahynul v roku 1984 ako 37-ročný.
   Z tohto obdobia nemožno nespomenúť skupinu Apostol. Nuž na tie časy vskutku odvážny názov. Ich prvý album Apostol a létrán (Apostol, na rebrí(č)ku), vyšiel v roku 1978. Najznámejšie hity skupiny boli napr. "Nehéz a boldogságtol búcsút venni" (Je ťažké rozlúčiť sa so šťastím), Te úgy mentél el (Tak si odišla) alebo Nincs szerencsém (Nemám šťastie).
   V tomto období začínali aj pesničkár Delhusa Gjon, skupina Hungária, už spomínaná skupina lllés, ale i skupina Bergendy, z ktorej sa neskôr vyčlenil jej výrazný protagonista Demjén Ferenc. Hoci skupina Bergendy sa dávno rozpadla, veď  hrala prakticky od r. 1959 do prvej polovice 80-tych rokov, Demjén nahráva svoje albumy a koncertuje doteraz.
   Priaznivci maďarského folku určite poznajú skupinu 100 Folk Celsius, ktorá vznikla v roku 1976 a úspešne sa začlenila medzi také folk-rockové kapely ako boli Fonográf, či Bojtorján.
   História maďarskej pop-scény tohto obdobia bola iste oveľa pestrejšia, ale interpreti, ktorých som do tohto prehľadu vybral, sú pre mňa niečím, o čom sa ťažko rozpráva.
   To si treba vypočuť.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Článok vznikol na základe vlastných zážitkov autora a publikácie "Képes Rock Enciklopédia A-tol Z-ig", ktorá vyšla vo vydavateľstve Zeneműkiadó Vállalat v roku 1987.

(pokračovanie 12.augusta 2015)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára