nedeľa 16. augusta 2015

Z môjho hudobného archívu-PLAYER


   Legendárna americká skupina z konca sedemdesiatych rokov, ktorej prvé dva albumy sa stali zlatými a ich obrovský hit "Baby Come Back" sa držal tri týždne na vrchole Billboard Chart v USA.    
   Vedúcou osobnosťou skupiny bol rodák z anglického Liverpoolu, Peter Beckett, ktorý sa v roku 1974 presťahoval do USA, kde začínal v skupine Skyband. Koncom 70-tych rokov zakladá skupinu Player, ktorej ďalšími členmi sa stali basgitarista Ronn Moss, spevák a gitarista John C. Crowley, bubeník John Friesen a klávesista Wayne Cook.  



Foto: The Best Of Player-Baby Come Back(1998, PolyGram, Inc.)The Best Of Player-Baby Come Back(1998, PolyGram, Inc.)

   Ronn Moss, losangeleský rodák, sa venoval rock and rollu od svojich 11-tich rokov. Začínal na bicích, neskôr ich vymenil za basgitaru. Ako teenager hrával v baroch až kým v roku 1977 nestretol  Becketta a Crowleya.
   Peter Beckett a rodák z Texasu John C. Crowley sa stretli po prvýkrát na jednej noblesnej párty v Hollywoode. Padli si do oka, pretože v rifliach tam boli len oni dvaja. Začali sa teda spolu baviť a keď zistili, že obaja sú muzikanti, k spolupráci nebolo ďaleko. Do partie vzali aj Ronna Mossa a Johna Friesena a založili skupinu Player. Názov si požičali z frázy, označujúcej chronických divákov platených TV kanálov, ktorí si takto míňajú svoj kredit. Začínali cvičiť v zanedbanej garáži plnej pavúkov v Hollywoodskych kopcoch.
   Prvé nahrávky skupina absolvovala v štúdiu Haven Records u renomovaných autorov hitov skupín Four Tops a Tavares, Dennisa Lamberta a Brian Pottera. Po jeho zániku podpísali dohodu s RSO Records Roberta Stigwooda.
   Avšak skutočný úspech skupiny odštartovala až „miliónová" balada „Baby Come Back", na konci roku 1977, resp. v zime roku 1978. jej producentmi boli práve D. Lambert a B. Potter, v tom čase známi hitmakeri skupín Four Tops, Tavares a ďalších R&B formácii.  
   Zo skladby „Baby Come Back" sa predalo viac ako milión SP platní. Jej autormi boli Beckett a Crowley a držala sa tri týždne na vrchole Billboard Chart  Za ňou nasledoval hit „This Time I´m In It For Love", ktorý skončil na desiatom mieste Billboardu v sekcii pop. Skupina mala v tom období ešte dva veľké hity „It´s For You" na etikete Casablanca records a „It Looks Could Kill", ktorá vyšla vo vydavateľstve RCA.
   Skupina vo svojich najúspešnejších časoch vydala štyri albumy a z nich dva sa stali zlatými (debutový album s názvom Player z roku 1977 a druhý s názvom Danger Zone z roku 1978). Ďalšie dva „Room With a View" (1980) a „Spies Of Life" (1981) už síce neboli také úspešné, ale aj na nich nájdeme vynikajúce skladby.
   V roku 1982 sa skupina Player rozpadla, aby sa v roku 1995 dala znova dokopy. V uvedenom období sa jej šéf Peter Beckett venoval naplno svojim sólovým aktivitám. Spolupracoval s takými velikánmi hudobného priemyslu, akými bolo kanadská dievčenská skupina Heart, Olivia Newton-John, súrodencami Janett a Jermaine Jackonovcami, Kennym Rogersom či Sergiom Mendezom. V 90-tych rokoch dokonca absolvoval turné s austrálskou superskupinou Little River Band, pre ktorú v tom čase napísal tri skladby. V roku 1991 okrem iných aktivít vydal sólový album a spolupracoval na hudbe k filmom The Karate Kid, Coctail, Two of kind a iných. Nomináciu na cenu Grammy mu vyniesla spolupráca na hudbe k filmu St. Elmo´s fire.
   Ronn Moss, ktorý odišiel z kapely v roku 1981, sa v tom čase prevteľuje do postavy Ridge Forrestera v známej americkej televíznej dráme „The Bold and The Beautiful".
   John Friesen sa sťahuje do Pennsylvenie a zakladá videofilmovú produkčnú spoločnosť.    
   V roku 1995 sa opäť stretáva s Ronnom Mossom a pokúša sa obnoviť zašlú slávu kapely. Napriek Ronnovým hereckým úspechom v uvedenom seriáli, jeho láskou zostala hudba, a tak ho nebolo treba dlho presviedčať. V roku 1996 vydávajú svoj piaty album album „Lost in Reality" na etikete River North Records. No a že im to spolu išlo, dokázali aj na spoločnom turné po USA v roku 2006. 
   V roku 1998 vyšla výberovka „The Best Of Player" s podtitulom „Baby Come Back" na etikete firmy PolyGram Records Inc. Bola vydaná pri príležitosti dvadsiateho výročia megahitu „Baby Come Back". 
   Kompilácia obsahuje trinásť hitov z prvej štvorice LP platní a dve skladby z piateho albumu, po reinkarnácii skupiny v roku 1996. Keďže ju produkoval osobne P. Beckett, možno povedať, že je to výber toho najlepšieho, čo skupina Player počas svojej kariéry vydala. 
   Skupina Player nikdy nebola hard-rockovou kapelou. Jej hudba je nadčasová, charakterizovaná skôr ako „soul pre smutné oči". Či je to naozaj tak, posúďte sami.


Zdroj: video -youtube
(písané pre blog.sme.sk v roku 2006)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára