štvrtok 13. augusta 2015

Maďarská pop - scéna rokov 1974 – 1989. (časť III. – OMEGA)

   Hoci od napísania prvých dvoch častí tohto seriálu už uplynulo pekných pár týždňov, až dnes plním svoj sľub a tretiu časť tohto seriálu venujem skupine, ktorá je pojmom nielen na maďarskej pop - scéne a ktorá o pár dní zavíta aj do Bratislavy. Skupina OMEGA
   Je to neuveriteľné, ale skupina je na výslní maďarskej a možno povedať i európskej rockovej scény už takmer 45 rokov. Toto jubileum oslávi na budúci rok. Aké boli najhlavnejšie míľniky tejto superskupiny? Hoci oficiálne sa za vznik skupiny považuje rok 1962, jej dvaja zakladajúci členovia (Kóbor János, spevák a gitarista, ktorý stojí na čele skupiny dodnes a bubeník, Laux József) založili akúsi predchodkyňu slávnej Omegy na budapeštianskom gymnáziu Józsefa Attilu už v roku 1960. V tom čase sa na inom budapeštianskom gymnáziu sformovala iná hudobná skupina. Práve tieto dve formácie tvorili základ pre prvú zostavu Omegy.
   Jej prvý oficiálny koncert sa uskutočnil 23. septembra 1962. V roku 1966 vydáva Omega prvú malú platňu, na ktorej je prevzatá skladba Rolling Stones – Paint it Black. Prvá stabilná zostava skupiny sa formuje v rokoch 1967-68 (Kóbor János, Benkő László, Laux József , Mihály Tamás, Molnár György a Presser Gábor).
   Od roku 1968 do roku 1971 piesne Omegy píše a úspech za úspechom žne tandem Presser Gábor-Adamis Anna. V roku 1968 dostáva Omega prvé pozvanie na zahraničné turné do Londýna, kde vydáva svoju prvú LP platňu, ktorú nahrala za tri dni a vyšla na etikete firmy Decca s názvom Omega Red Star. Hoci prípravy na druhý album boli v plnom prúde, nedokončili ho tam, pretože doma v Maďarsku bol z toho veľký škandál. Museli sa preto vrátiť domov a nahrať tu svoj prvý maďarský album Trombitás Frédi és a rettenetes emberek (Trúbkar Fredi a hrozní chlapíci), z ktorého sa už v roku jeho vydania predalo vyše 100 000 kusov a stal sa prvý zlatým albumom Omegy.
   Skutočný úspech však na Omegu ešte len čakal. Dostavil sa v roku 1969, kedy sa skupina objavila vo filme Extáza od 7 do 10, vyšiel jej album s názvom 10 000 lépés (10 000 krokov) na ktorom bola jedna z najúspešnejších piesní Omegy „Gyöngyhajú lány“ (Perlovlasé dievča).
   V roku 1970 z Omegy odchádzajú Presser Gábor a Laux József. Najmä odchod Pressera znamená pre Omegu „malú pohromu“, ale prekonali ju vydaním koncertného albumu, ktorý nahrali sami na štvorstopový kotúčový magnetofón značky Uher, pretože štúdiovú verziu koncertného albumu im vydať zakázali. To bol vlastne začiatok budovania vlastného nahrávacieho štúdia, ktoré sa postavilo na vlastné pevné nohy až v osemdesiatych rokoch. Od roku 1971 až do roku 1989 hrala skupina v nezmenenej zostave (Kóbor János, Debrecéni Ferenc, Mihály Tamás, Benkő László, Molnár György) V roku 1989 sa k nim pridáva gitarista Szekeres Tamás.
   Skupina doteraz vydala 15 maďarských albumov a šestnásty je už na ceste. A dokedy plánujú ešte hrať? Nie náhodou Omegu aj renomovaní hudobní kritici označujú ako Rolling Stones východnej Európy. Kóbor János sa na tlačovej konferencii pred pripravovaným bratislavským koncertom vyjadril, že kým tu budú Rolling Stones, bude tu aj Omega. Takže jej fanúšikovia sa majú ešte na čo tešiť.

Informačné zdroje: Domovská stránka skupiny Omega
                             Wikipedia o skupine Omega                                                  

                             Képes Rock Enciklopédia A-tol Z-ig (Zeneműkiadó Vállalat 1987)
                             a archív autora

(písané pre blog.sme.sk v roku 2006)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára