utorok 21. júla 2015

Cseke László – žijúca legenda maďarskej redakcie rádia Slobodná Európa

Rádio Slobodná Európa (RFE) počúvali obaja moji starí otcovia, slovenský i maďarský. Ako malý chlapec som nevedel pochopiť, prečo musia počúvať práve stanicu, ktorá sa poriadne nedá naladiť. To som vtedy ešte nevedel, že počúvajú „štvavé rozhlasové vysielanie“ zo západného Nemecka, ktoré šušťalo preto, lebo ho rušili komunisti a rušili ho preto, lebo ľuďom hovorilo pravdu o komunizme. Vysielalo však aj poučné a zábavné relácie, aké ani jedno z našich vtedajších socialistických rádií neponúkalo. V oblasti južného Slovenska sa bežne počúvali aj maďarské stanice a RFE nebola výnimkou. 

Dôvodom boli najnovšie hity kapiel Beatles, Rolling Stones, Led Zeppelin, Slade a iných, vtedy populárnych skupín, ktorých hity v Československu socialistickí textári vybavili českým alebo slovenským textom a hit bol na svete. Často len málokto z poslucháčov celoštátnej stanice Hviezda tušil, že napr. Schelingerova Šípková Růženka je v origináli obrovský hit Deep Purple s názvom Soldier of Fortune. Tí, ktorí mali možnosť počúvať maďarské vysielanie, si iste pamätajú na reláciu „Teenager Party“, ktorej dušou bol maďarský novinár Cseke László (* 24.3.1927), vlastným menom Ekecs Géza, ktorý v septembri 1949 emigroval do Nemecka. Načas sa presťahoval do Paríža, ale už v decembri 1951 začal pracovať v maďarskej redakcii RFE. Spočiatku sa v rádiu venoval publicistike a filmu, neskôr v odpočúvacom oddelení rádia sledoval vysielanie maďarských staníc Petőfi a Kossúth Rádió. Asi najvýznamnejším v jeho živote, ako sám hovorí, bol rok 1956.

„Tento rok bol pre mňa významný nielen kvôli Teenager party. V tomto roku som sa oženil s dievčaťom rakúsko-talianského pôvodu, menom Elizabeth Vitti, ktorá bola príbuznou známej talianskej herečky Monici Vitti a  z manželstva sa nám narodili dvaja synovia a jedna dcéra“, spomína na svoje DJ začiatky v RFE legendárny Cseke László.   

V tomto roku sa začali formovať základy relácie, ktorá začala naplno svoje vysielanie v roku 1959. Jej názov „Teenager party“ vymyslel práve Cseke. „Počuj, bratku, Američanom sa to veľmi páči, zvlášť názov...“, hovoril  mu vtedajší šéf maďarského vysielania RFE Bede István.    

A ako sa Cseke László stal čestným občanom Okoča? 
Udeleniu čestného občianstva tomuto nestorovi maďarského hudobného vysielania RFE predchádzala kuriózna príhoda. Manželka starostu Okoča (v maďarčine Ekecs) chcela vedieť, aký to slovo má význam. Gúgel papa jej vyhodil okrem iných aj meno Ekecs Gábor, fotograf, ktorý žil v Los Angeles. Bol to syn tohto redaktora RFE, ktorý sa vlastným menom volal Ekecs Géza. Cez jeho syna získala kontakt na starého pána, ktorému o dva roky po prvom kontakte udelili čestné občianstvo v roku 2007. 

„V prvých rokoch vysielania som mal dojem, že rozprávam do steny, lebo odozva nebola žiadna“, vraví čestný občan Okoča (Ekecs), Cseke László, vlastným menom Ekecs Géza, ktorý s touto dedinkou dovtedy nemal nič spoločné.          

„Najdôležitejší boli pre mňa vždy poslucháči, písali za nebezpečných okolností, žiadali ma o platne, plnil som ich želania, nežiadal som od nich adresy a mená, písali pod značkou. Na jednom liste však bola plná adresa a v liste vysvetlenie...Laci bácsi, neuveríte, ale to tam na obálke je adresa miestneho straníckeho tajomníka...“, hovorí na slávnosti odovzdávania čestného občianstva Cseke László.

Maďarská redakcia RFE vysielala 42 rokov (od r. 1951, z toho posledný rok z Budapešti) jej vysielanie sa skončilo 31. októbra 1993. Laci bácsi ako americký občan, trvale žijúci v Mníchove už mohol slobodne cestovať aj do svojej rodnej krajiny, kde bol častým hosťom súkromných rádií. Po založení internetového rádia Poptarisznya, ktorého spolumajiteľom nie je nik iný, ako B. Tóth László, bývalý DJ tejto relácie, ktorú aj za hlbokého socializmu vysielalo Petőfi Rádió a bola populárna aj u nás na juhu Slovenska, začal Laci bácsi čoraz častejšie chodiť aj do tohto rádia. B. Tóth László sa k svojmu učiteľovi Komjáthy Györgyovi zachoval maximálne seriózne, pretože ten napriek tomu, že už prekročil osemdesiatku, má v rádiu stále priestor. Zopár relácii v Poptarisznya Rádió robili spolu všetci traja a pre pamätníka, ovládajúceho maďarčinu, boli tieto relácie nezabudnuteľným zážitkom.

Článok venujem slovenským poslucháčom maďarského vysielania RFE a svojmu profesorovi angličtiny na bývalom hurbanovskom gymnáziu. Ali bácsi, ako sme ho všetci volali, sa po anglicky naučil v americkom zajatí cez vojnu a s Csekem sa osobne poznal. Vďaka nemu som v roku 1974 začal počúvať aj maďarské vysielanie RFE, ktoré mi dalo základy hudobného rozhľadu, z ktorého čerpám dodnes.            

























Cseke László v časoch svojej najväčšej slávy v mníchovskom štúdiu maďarskej redakcie RFE (http://indafoto.hu/nemzetikonyvtar/image/19742363-f41f5102)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára